Traductor

martes, 10 de febrero de 2015

FENOLOGIA DEL NOSTRE HORT ESCOLAR

SETEMBRE:   PREPARACIÓ DE L’HORT    


  1.  Amb les aixades els alumnes retiren les males herbes i les plantes vives del curs passat, i remouen el terra amb la finalitat d’oxigenar-lo

2.  Dues setmanes després amb el rastell repartim la terra uniformement, per a continuació fer els solcs per plantar les llavors.



3. Amb l’ajut d’un plantador per poder fer un forat, omplim l’hort amb els  forats i fiquem les llavors d’allò que volem plantar.







_________________________________________________________________________________



OCTUBRE: PLANTADA DE FAVES


Els alumnes de 1r d’ESO dintre del projecte del nostre hort escolar, van plantar la segona setmana d’octubre  faves, enguany de la varietat “muchamiel”.






El procés seguit va ser el següent:
1.     Remoure amb l’ajut de les aixades la terra excavant tant profund com ens permetien les nostres forces. Aquesta feina la van realitzar 2 setmanes abans, a fi i efecte que la terra agafés oxigen.


2.      Dues setmanes després, van agafar el rasclet i van aplanar el terra que havien aixecat 2 setmanes abans per fer-ho el més pla possible per fer els solcs.


 3.     Realització dels solcs amb les aixades, on posteriorment dipositarem les llavors de les faves. Deixem aproximadament una separació d’un pam i mig entre solc i solc. 

4.     A continuació, comencen a fer forats amb l’aclotador o plantador que tenim a l’hort, una mena de punxó que es clava al terra per poder realitzar un forat bastant profund perquè la fava pugui germinar i créixer. 


5.     Després vam col·locar les llavors als seus respectius forats. 






6.   Per finalitzar  les vam tapar bé i les vam regar amb la mànega, d’aquesta manera totes tenen aigua per poder germinar i créixer.
 













_________________________________________________________________________________



NOVEMBRE: ADOBAMENT DELS  ESPAIS VERDS ESCOLARS AMB COMPOST I MULCHING

A començament de curs els alumnes de primer de la ESO, amb el compost que ens arriba d’Agenda 21 ( 250 litres de volum ), juntament amb el que obtenim als nostres tres compostadors, l’escampen pel nostres espais verds, a fi i efecte de que els vegetals que plantarem al llarg del curs tinguin l’aliment suficient per créixer amb més vigor i força. El compost, són residus que obtenim de la nostra cuina i del nostre hort , es a dir matèria orgànica, que per l’acció dels descomponedors ( bacteris, fongs i insectes principalment ), aconseguint transformar-la en matèria inorgànica i així tancar el cicle de la matèria, com molt bé saben els alumnes de l’ESO. També ens arriba mulching, que són restes triturats de la poda d’arbustos i arbres que es col·loca sobre el mantell de terra i serveix per evitar la pèrdua d’aigua i amb el temps com a adob, a mesura que es va transformant en matèria inorgànica.





_________________________________________________________________________________


NOVEMBRE PLANTADA D’ENCIAMS 

Primerament els alumnes de 4t d'ESO van preparar el terreny, que prèviament havien remogut  a fi i efecte d’oxigenar-lo i aconseguir barrejar la terra antiga amb la terra procedent del compostador per fer-ho més homogeni, tot seguit, la setmana següent, van fer els solcs, van fer diferents forats separats un pam l’un de l’altre per ficar els plantons de les diferents varietats d'enciam que van comprar a un hortolà d’horta. Després de realitzar aquest procés, van regar els solcs perquè així els enciams poguessin començar a arrelar i créixer.
Uns mesos després els enciams van començar a créixer i vam poder apreciar diverses varietats d'enciams, els resultats els podem veure a les següents imatges:















_________________________________________________________________________________





NOVEMBREGERMINADORS D'ARBRES

Durant l'estació de la tardor, la gran majoria d'arbres i arbustos donen els seus fruits i per tant les llavors. Els alumnes, s'encarreguen de portar al centre totes aquelles llavors principalment d'arbres, que entre tots ens encarreguen d'identificar i que posteriorment plantarem en els recipients construïts amb ampolles d'aigua reciclades a les papereres grogues del nostre centre. Aquests recipients, tenen  molts avantatges:
1.     són econòmics, no ens costen res.
2.     els hi donen un segon ús i per tant contribuïm a la reutilització.
3.     generem menys residus ( els agafem des contenidors grocs repartits pel nostre centre ).
4.     perdem poca quantitat d'aigua per evaporació ja que tenen un dipòsit hermètic a sota per recollir l'excés d'aigua del reg .
5.     ajudem a mantenir sempre que hi hagi aigua al recipient de sota la humitat del terra, fet que ajuda al creixement del vegetal.
6.     permet espair molt els regs, sempre i quan hi hagi aigua al recipient de sota.

La construcció dels mencionats recipients, es detallen a continuació, mitjançant unes fotografies:





















_________________________________________________________________________________


TOT EL CURS: COMPOSTADOR

El 2009 es va inaugurar el compostador per reduir els residus generats al menjador de la cuina, i aprofitar les restes de la poda provinents dels espais verds del nostre centre. El manteniment del compostador corre  a carrac als alumnes de la ESO.
Dos cops a la setmana hi ha uns encarregats que van a la cuina a recollir restes vegetals que han sobrat, que s’han caigut a terra, etc, també aprofitem restes de matèria orgànica que hi ha a l’hort, al barranc mediterrani i quan a la tardor-hivern poden els arbres de l’escola, agafen les restes, les trenquen per reduir la mida i les aboquen al compostador.























































Els descomponedors transformen la matèria orgànica morta o en descomposició i la transformen en matèria inorgànica que tornaran a aprofitar els productors (organismes fotosintetitzadors com els vegetals ) que d’aquesta manera es tanca el cicle de la matèria, i aquesta torna a estar disponible a la cadena alimentària. Els descomponedors més coneguts són els  bacteris, fongs i insectes ( molt abundants els porquets de Sant Antoni ).Depenent de la temperatura i de la humitat ( en una de les fotografies, es pot veure que hi ha un termòmetre per prendre la Tª ), el procés de descomposició de la matèria orgànica en inorgànica, serà més o menys ràpid. Aquesta matèria que rep el nom de compost, serà utilitzada com adob del nostre hort.

















_____________________________________________________________________


NOVEMBRE: PLANTADA DE PINS 

Els alumnes de 2n i  4t d’ESO, cada any quan comença la tardor, s'encarreguen de plantar llavors recollides per l'entorn del parc natural de Collserola, en ampolles de plàstic recollides del reciclatge escolar. El primer objectiu d'aquesta iniciativa, és didàctic, com a eina d'estudi dintre de l'assignatura de naturals, especialment al primer cicle de l'ESO, estudiem conceptes com la taxonomia, la nomenclatura binomial, la diversitat d'espècies vegetals així com el seu diferent desenvolupament i creixement.  També,  aprofitem la plantació per repartir els arbres germinats d'aquestes llavors al final de curs a tots aquells alumnes que es comprometin a cuidar-lo  i així contribuir a fer més verd el nostre barri. Enguany, van plantar  llavors de diferents espècies:  pi pinyoner ( Pinus pinea ), alzina ( Quercus ilex ), roure martinenc  ( Quercus pubescens ), garrofer ( Ceratonia siliqua ), ginkgo ( Ginkgo biloba ) i til·ler ( Tilia platyphyllos ).
    








_____________________________________________________________________


NOVEMBRE: PLANTADA D'ARBRES AMB P-3

Els alumnes de 2n i 3r d’ESO van explicar i ajudar a plantar llavors de diferents arbres mediterranis al alumnes de P-3 que han arribat nous a l’escola. Les van plantar en  unes ampolles de plàstic reciclades dels residus generats per la comunitat escolar. La elaboració la van realitzar ells, cada alumne de P-3 tenía una ampolla retallada, la van omplir amb terra del compostador, posteriorment van introduir la llavor i per últim la van regar amb la regadora. Els alumnes de P-3 s’encarregaran al llarg del curs de mantenir vius els arbres i veure el seu creixement i al final del curs se l’enduran a casa com a record de la seva arribada al nostre centre.
















_____________________________________________________________________

DESEMBRE: RÈTOLS DE PEDRA 

Aquesta iniciativa consisteix en l'elaboració de rètols per a les nostres àrees verdes escolars: l’hort urbà, el nostre petit barranc mediterrani i els parterres varis que tenim escampats pel nostre centre.
En les plantes típiques de l'àrea mediterrània que disposem, hem posat el seu nom en: català, castellà i en nom cientific, la nomenclatura binomial creada per Carl Von Linné. Aquesta iniciativa forma part del projecte triennal de l’escola, el tema principal del qual és l’hort i els seus espais verds. D’aquesta manera, volem millorar l’aspecte dels nostres espais verds , fent-los més atractius i didàctics.
 Els rètols estan fabricats sense cap despesa econòmica ja que es tracta de pedres provinents de la platja i de la muntanya que ha portat l’alumnat. També hem fet servir restes de pintura, fustes i xarxa metàl·lica del manteniment del nostre centre. Aquí teniu algunes imatges del resultat.






































_____________________________________________________________________



DESEMBRE/GENER: PODA ARBRES I ARBUSTOS 

Cada curs avançada ja la tardor i a començaments de l'hivern, els alumnes i el Rafa ( responsable de manteniment de l'escola ), ens encarreguen de podar els nostres arbres i arbustos. D'aquesta manera aconseguim :
       1.     Fer que els arbres i arbustos no tinguin un creixement desigual.
 2.     Netegem els mateixos de branques i fulles seques o mortes.
                      3.     Els preparem per que en arribar la primavera, puguin créixer amb més                           vigor i força.











 _________________________________________________________________________________




FEBRER: ARBRES (BARRANC MEDITERRANI)


Fa cinc anys, a iniciativa de la comissió d'Agenda 21 escolar del nostre centre formada per alumnes i professors, ens van decidir a aprofitar, un espai molt abrupte i sense cap ús,  que hi ha darrera del pati gran per  el col·legi per fer un BARRANC MEDITERRANI, i el van omplir de plantes ( arbres i arbustos ) típiques del bosc mediterrani. Van plantar alzines, pins, llentiscles, oliveres, cirerers d'arboç, roures, etc... a un espai que estava abandondonat dintre del nostre centre per la seva difícil accesibilitat. Actualment, es un barranc ple de vegetació, i de aquí ve el seu nom, BARRANC MEDITERRANI.

































_________________________________________________________________________________



MARÇ: COLLITA D’ENCIAMS

Després de tres mesos i mig després d’haver fet la plantació d’enciams, aquests ja han crescut prou com per poder-los collir. Cal afegir que no totes les varietats creixen per igual, així podem afirmar que les varietats, "cabdells de Tudela" i la varietat "fulla llarga", almenys al nostre hort, són les varietats que millor es donen.
Amb els enciams recollits, fent un sorteig per tal de repartir-los entre els alumnes d’un curs, també valorem el seu interès i treball en el creixement dels mateixos. Una vegada plantats, la cura i manteniment s’acostuma a fer durant l’horari del pati per part d’aquells alumnes que ho vulguin fer de manera voluntària









































_________________________________________________________________________________


ABRIL: RETIRADA DE FAVES 

Els alumnes de l’ ESO vam retirar les faves de l’hort, quan aquestes ja  eren òptimes pel consum , amb l’ajut de les aixades i el rasclet. Tota la matèria orgànica generada, anirà a omplir el nostre compostador per amb l’ajut dels  descomponedors  transformar-se en matèria inorgànica i així tancar el cicle de la matèria tal i com ens han explicat moltes vegades a l’assignatura de naturals.
Cal afegir que les faves, els pèsols, els porros, les cebes, les colls i els enciams, són les espècies hortícoles més adients per plantar a començament de curs, allà pel més de d’octubre.
































































Aprofitem per recordar que dintre d’aquest mateix blog, tenim una cronologia de les faves plantades a l’any 2009, on van començar la plantada el 27 de novembre i les van recollir un 29 d’abril, es a dir en 5 mesos, aquestes plantes herbàcies, completen el seu cicle vital. 













_____________________________________________________________________



ABRIL: GERMINACIÓ  D'ARBRES

Després d'haver plantat les llavors dels diferents arbres i arbustos a la tardor, a mesura que avança el curs escolar anem veiem com aquestes van germinant mica en mica i a diferent velocitat. Així, hem pogut comprovar com les llavors que primer broten, són les de del pi pinyoner (Pinus pinea), que en 30-45 dies ja surten seguides per les de garrofer (Ceratonia    siliqua ). Les dues tenen en comú que tenen l'embrió envoltat de poca substància nutritiva, es a dir l'albumen, a diferència de les llavors d'alzina ( Quercus ilex ), alzina surera ( Quercus suber ), garric ( Quercus coccifera ) i roure martinenc  ( Quercus pubescens ), tots ells de la família de les Quercínies  que triguen entre 3 i 4 mesos en germinar, i que tenen molta més quantitat d'albumen. Les darreres en germinar. han estat les de ginkgo ( Ginkgo biloba ), que tenen un tegument protegint l'embrió força dur i que triga més temps en deixar que aquest es desenvolupi.























 _________________________________________________________________________________

 ABRIL/ MAIG: PLANTADA D'HORTALISSES DE PRIMAVERA

 Quan els dies es van fent més llargs, es a dir a punt d'entrar la primavera, els encarregats de la plantada d'hortalisses al nostre hort urbà, passa dels alumnes de l'ESO als alumnes d'EP, que comencen a plantar als germinadors, diferents espècies, entre les que destaquen: tomàquets, cogombres, carbassó, mongetes i maduixots ( enguany també hem provat la carbassa), així tenen una visió de les hortalisses més comuns que poden trobar i menjar a totes i cadascuna de les fruiteries que tenim a la nostra vora.
Tot el manteniment de les mateixes, corre a càrrec d'EP, que s'ho reparteixen per cicles i una vegada finalitzat el seu creixement, les recullen i les reparteixen entre els alumnes igual que es fa a l'ESO. La finalitat d'aquesta  activitat és triple:
1.   1.  Didàctica per estudiar in situ el creixement dels vegetals i  així poder veure el seu desenvolupament a mesura que el reguem.
2.    2. Lúdica, a tots els hi agrada molt agafar la regadora i regar-les.
3.     3.Saludable, perquè aprofitem per explicar els avantatges des del punt de vista de la salut que tenen aquests aliments, que és força curiós, però hi ha molts alumnes que desconeixen i per tant es de suposar que no han menjat mai.
4.     4.  Crea hàbits, des del curs passat, a iniciativa de 5è d'EP, hem creat el FRUIT'S DAY, que consisteix en portar fruita tots els dijous a l'esmorzar que porten a l'escola.











  La darrera setmana d'escola, abans de començar les vacances d'estiu, els professors d'EP, recullen els fruits que hagin madurat i els reparteixen entre els alumnes dels diferents cursos.

_________________________________________________________________________________


JUNY: REGAL ARBRES 4t ESO/ P-3


Com cada any els alumnes de 4t d’ESO, en la festa de comiat dels alumnes, professors i pares que es celebra al teatre de la l’escola, s’emporten un record de la seva estanca al nostre centre en forma d’arbre que porta penjat un CD i un rodoli dedicat pel claustre de professors, plantats a principi de curs, amb llavors de: pins, roures i alzines i enguany hem provat també amb gingkos, alzines sureres i garrofers, garrics i til·lers. Aquestes llavors, són agafades a la tardor per l'entorn del parc natural de Collserola. L'objectiu final es endur-se un record verd de la seva estada al nostre centre amb el compromís de cuidar-lo i veure com va creixem igual que ho farem ells al llarg de la seva vida. Ja sabem que no tothom té el mateix interès i traça per fer créixer l'arbre, però ja han estat uns quants els ex alumnes que 5 o 6 anys després de marxar m'han dit que encara conserven l'arbre i que l'han hagut de trasplantar de test perquè s'havia fet molt gran.