Traductor

martes, 18 de febrero de 2014

INSECTES BASTÓ AL VESTÍBUL DE L'EDIFICI DE L'ESO.

A l’escola, hem recreat un hàbitat on hi viuen insectes bastó, per tal de sapiguer com viuen, com es reprodueixen, el seu comportament,etc.


FITXA SISTEMÀTICA:

Tipus: Artròpodes
Subtipus: Hexàpodes
Classe: Insectes
Ordre: Fasmòpters
Família: Dixippidae
Gènere: Carausius
Espècie: Carausius morosus Brunner


MANTENIMENT I CRIA:

Tenim uns encarregats que  cuiden dels insectes bastó( un dia a la setmana canviem l’aigua i el menjar), que tenim situats en un recipient de plàstic als vestíbul de l’entrada de L’ESO.
En el recipient posem un flascó de coll estret amb branques d’heura ( Hedera helix ).
La temperatura més adequada per a una cria d’aquests insectes és de 15ºC fins a 25ºC i la humitat del 60% - 70%.


Estructura del recipient de cria:


REPRODUCCIÓ:

Aquest insectes es reprodueixen asexualment, per parterogènesi o per gamogènesi, són hermafrodites, viuen aproximadament 1 any i als 6 mesos ja poden reproduir-se, la particularitat d’aquest insectes és que la femella impulsa els ous 1 o 2 metres de la seva posició
Posen ous d'un color bru fosc, durs i rodons i proveïts d’un forat anomenat opercle.

ACTIVITAT I COMPORTAMENT:

Aquest insectes són molt tranquils, i quan són molestats es fan el mort, la seva activitat és nocturna. Quan és fa fosc se’ls pot veure com caminen lentament i mengen a les vores de les fulles, podem sentir el soroll de les mandíbules i maxil·les al rosegar.

CATALÈPSIA:

És important explicar que aquest insectes posseeixen una habilitat anomenada catalèpsia:
La catalèpsia és l’estat on l’individu queda rígid amb les potes estretament apropades al cos quan es cauen.
Aquest estat pot durar hores, i l’afavoreixen el fred i un suau moviment sobre una superfície plana, mentre que la calor, l’amoníac o la pressió sobre determinades zones del cos (extremitat de l’abdomen) el fan desaparèixer.

SENSIBILITAT A LA CALOR

Aquest insectes quan estan en l’estat de catalèpsia i s’incorpora la presència de calor, poden activar un apèndix amb la capacitat de posar-se a caminar d’una manera brusca i ràpida.
Es a dir aquests insectes tenen una gran adaptació a la temperatura ja que activen aquest sistema per no cremar-se o morir.

FOTOTROPISME:

Tenen fototropisme positiu, es dirigeixen cap a la llum solar. En el cas que hi hagi llum aquests insectes experimenten estats i accions que, quan no hi ha llum no realitzen.

REGENERACIÓ:

Aquests tipus d’insectes tenen una capacitat de regeneració alta ,però a mesura que el temps passa perden facultats i es més difícil regenerar una pota o qualsevol part del seu cos, normalment es pot observar la regeneració en els insectes més joves, ja que el seu sistema regeneratiu es més nou i eficient.
Un fet curiós en aquests insectes es que quan han de regenerar una de les seves antenes, si el tall a estat lluny de la base de la antena es regenera sense problemes, però si es regenera molt a prop de la base surt una pota enlloc d’una antena!!

CREIXEMENT:

Aquests animals muden aproximadament cada mes i en cada muda poden créixer un centímetre. Tenen sis mudes en total. Els insectes bastó adults viuen durant 6 - 12 mesos.
L’estudi de l’evolució de la longitud del cos de aquests animals demostra que varia de forma discontinua a cada muda ( quan són adults no creixen més ). No totes les parts del cos creixen sempre a mateixa velocitat.


.Segueixen una evolució molt diferent en l’augment de pes en cada muda perquè augmenten de mida i necessiten menjar més. Abans de canviar-se de muda, s’alimenten i l’animal s’aprima una mica per tant, no torna a augmentar el seu pes fins quan hagi canviat la muda i estigui endurida.

No hay comentarios:

Publicar un comentario