Traductor

viernes, 11 de enero de 2019

FIXACIÓ DEL NITROGEN ATMOSFÈRIC A LES LLEGUMINOSES


Una de les hortalisses plantades any darrere any al nostre hort escolar quan tornem a lescola allà pel mes doctubre, són les  faves. A part de ser un cultiu típic de tardor que necessita poc manteniment i poc reg, són molt productives pel que fa a la quantitat  de fruits que donen. Les faves tenen una propietat que només tenen les plantes que pertanyen a la família de les fabàcies o lleguminoses: és la capacitat destablir una relació de simbiosi entre els bacteris del gènere Rhizobium i les seves arrels, que fan un procés molt peculiar. Els  bacteris daquests gènere viuen als nòduls de les arrels de les faves (mirar fotografies) que agafen i fixen el nitrogen de laire (estat  gasos) al terra, fet que permet tenir N2 (dissolt amb els nutrients del terra) al sòl. Convé recordar que el N2 és el principal nutrient en el creixement de qualsevol espècie del Regne Vegetal.
 Aquesta relació entre 2 espècies diferents on les dues obtenen un benefici, s'anomena simbiosi.
 El bacteri Rhizobium que viu al terra, en trobar una arrel d'una lleguminosa adequada,  penetra  fins al centre duns nòduls situats a les arrels i es forma una pilota visible exteriorment. El bacteri dóna nitrogen assimilable per a la planta i  a canvi rep protecció, glúcids, proteï
nes i oxigen.




No hay comentarios:

Publicar un comentario